تروما خیانت یا اصطلاحا روان زخمی ناشی از بی وفایی همسر، یکی از اختلالاتی است که پس از هر خیانتی ممکن است فرد خیانت دیده را با خود درگیر کند.
اکثر تروما ها عمدتا در مواقعی بروز پیدا می کنند که فرد توانایی مقابله با آن حد از نگرانی را ندارد و نحوه بروز واکنش نسبت به اتفاق غیر منتظره ناراحت کننده را نمی داند.
در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با جنبه های مختلف تروما خیانت و ابعاد مختلف آن آشنا کنیم و پیرامون موضوعات زیر مطالب سودمندی را در اختیارتان قرار دهیم:
- معرفی تروما خیانت
- بررسی انواع تروما
- علائم ترومای خیانت چیست؟
- آسیب های ناشی از تروما خیانت شامل چه مواردی است؟
- لزوم درمان تروما خیانت به چه دلیل است؟
- انواع روش های درمان تروما خیانت
معرفی تروما خیانت
تروما خیانت از انواع اختلالات رفتاری است که در جریان بروز خیانت از سوی یکی از همسران و یا با ترس وقوع آن در افراد ایجاد می شود.
در تروما خیانت فرد همواره ترس از خیانت کردن همسر خود را دارد و این در حالی است که این افکار زایده فکر فرد و بدون داشتن منبع موثق است.
همچنین ممکن است فرد پس از خیانت واقعی همسر خود دچار تروما خیانت شود و به دلیل عدم توانایی در کنترل احساسات و رفتارهای خود، بار آسیب های ناشی از خیانت همسر خود را در قالب تروما سال ها با خود حمل کند.
خیانت یکی از تخریب کننده ترین عواملی است که سبب ویرانی پایه های اصلی زندگی مشترک می شود و فکر و واقعیت آن می تواند سبب ایجاد بیماری های فکری و روحی زیادی برای فرد شود.
بررسی انواع تروما
تروما خیانت یکی از اختلالاتی است که پس از عدم رسیدگی صحیح به ضربات روحی و روانی ناشی از خیانت در فرد ایجاد می شود.
متناسب با نوع تروما و زمان درگیر کنندگی آن برای فرد می توان آن ها را به دسته های مختلفی تقسیم کرد. متخصصان تروما خیانت را با توجه به شدت و زمان درگیر کنندگی آن به دو نوع اصلی تقسیم کرده اند.
این دو نوع شامل موارد زیر است:
- تروما شدید یا (T): در نوع شدید تروما خیانت که تمامی علائم شدت بیشتری دارند و زندگی فرد را بیش از تروما خفیف تحت تاثیر خود قرار داده اند، معمولا زمان درمان بیشتر است و اختلالات عملکردی طبیعی و رفتاری در فرد به سختی انجام می شود. مشکلات موجود در این نوع از تروما بزرگتر است و به دلیل پیشرفت آن، زمان بیشتر و مراحل مختلفی برای ریشه یابی و شروع پروسه درمان مورد نیاز است.
- تروما خفیف یا (t): در نوع خفیف تروما خیانت افراد تنها بواسطه احساسات ناخوشایند و ترس از وجود بی وفایی از سوی همسر، مشکلاتی را تجربه می کنند. عمدتا این سری از تروماهای خفیف را می توان در همان ابتدای بروز درمان کرد. میزان گرایش فرد برای درمان ترومای خیانت خود در سطح خفیف بسیار بیشتر است و زمان کمتری برای برطرف کردن آن مورد نیاز است.
علائم ترومای خیانت چیست؟
تروما خیانت همواره با برخی از نشانه ها و عوامل اصلی همراه است. این نشانه ها در برخی از افراد آنقدر واضح و آشکار است که متخصصان با برخورد اول می توانند پی به وجود این اختلال در فرد برده و پروسه درمان را متناسب با نوع تروما آغاز کنند.
همچنین در برخی دیگر از انواع تروما، فرد بواسطه داشتن علائم جانبی که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت، زمینه های بروز تروما را از خود نشان می دهند.
از رایج ترین علائم تروما خیانت در افراد موارد زیر است:
- غم و اندوه بسیار از نبود همسر
- ترس و استرس شدید از خیانت
- انکار وجود عوامل ناخوشایند در زندگی مشترک
- خجالت و شرمساری از عیوب ظاهری خود در برابر همسر
- تلاش برای جبران تمامی ضعف های زندگی مشترک به تنهایی
- پوشاندن اشتباهات همسر و دادن شخصیت غیر واقعی به او
- به هم ریختگی ذهنی پس از دیدن خیانت دیگران در زندگی مشترک
آسیب های ناشی از تروما خیانت شامل چه مواردی است؟
در صورتی که فردی برای مدت های معین و طولانی، علائم تروما خیانت را با خود داشته باشند و رسیدگی به این علائم با تعلل صورت گیرد و یا اصلا اقدامی برای آن از سوی متخصصان انجام نشود، برخی از آسیب ها ممکن است روند طبیعی زندگی فرد را دستخوش تغییر قرار دهد. از رایج ترین آسیب های ناشی از تروما خیانت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بی خوابی و عدم دریافت آرامش کافی از فضاهای تاریک
- دیدن کابوس های همیشگی در خواب
- عدم توانایی برقراری روابط طبیعی با همسر و دیگران
- مشکلات جنسی و زناشویی
- غلیان های عاطفی
- عدم کنترل احساسات
- تهوع و سرگیجه دائمی
- بی اشتهایی یا پرخوری عصبی
- مشکلات گوارشی و مفصلی
لزوم درمان تروما خیانت به چه دلیل است؟
بروز ترومای خیانت در افراد می تواند تاثیرات بسیار مخربی بر روی روحیه و تفکرات فرد داشته باشد و همین تاثیرات در صورت عدم رسیدگی و درمان درست می توانند زندگی طبیعی و آرامش ذاتی فرد را مورد مخاطره قرار دهند.
روانشناسان معتقدند ممکن است فرد پس از مواجهه شدن با خیانت و یا دچار ترومای خیانت شدن، حتی تا آخر عمر نتواند آرامش و شادی قبلی را در زندگی خود تجربه کند و همین امر سبب بروز انواع افسردگی های پنهان و آسیب های روحی می شود.
از مهمترین عواملی که لزوم درمان تروما خیانت را برای افراد پر رنگ و ضروری می سازد موارد زیر است:
- جلوگیری از بروز بیماری PTSD
- درمان افسردگی های سطحی
- مقابله با اضطراب
- مقابله با گرایش به سمت مواد روان گردان
انواع روش های درمان تروما خیانت
درمان تروما خیانت همواره یکی از پروسه های زمانبر و مرحله به مرحله است که توسط متخصصین متناسب با نوع تروما و زمان درگیر شدن فرد مد نظر قرار می گیرد.
انتخاب بهترین روش برای درمان تروما خیانت می بایست پس از بررسی کلیه زمینه های روحی فرد و عوامل ایجاد این علائم در فرد ایجاد شود.
به طور کلی می توان گفت درمانگران تروما خیانت برای شروع فرآیند درمان ترومای خیانت در اولین مرحله اقدام به ریشه یابی و بررسی علل ایجاد آن در فرد می کنند.
سایر مراحل و روش های درمان تروما خیانت شامل موارد زیر می شود:
- شناخت دقیق عوامل ایجاد تروما خیانت در فرد
- کاهش حساسیت فرد نسبت به عوامل ایجاد شده
- درمان های شناختی و عاطفی
- تغییر الگوهای رفتاری و فکری زمینه ای
- انجام انواع تمرینات روحی و جسمی مانند هیپنوتیزم و یوگا
- در نظر گرفتن انواع طب سوزنی و کرانیوساکرال
- انجام ذهن آگاهی و تقویت اعتماد به نفس در فرد
در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان را با تروما خیانت و انواع آن آشنا کنیم و پیرامون روش های درمان ترومای خیانت و آسیب های ناشی از آن اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.
در صورتی که پیرامون هر یک از موارد فوق دچار ابهام و یا سوالی هستید و یا نیازمند به دریافت راهنمایی های مرحله به مرحله پیرامون درمان تروما خیانت هستید می توانید با متخصصان ما در مرکز همدل مشاور تماس حاصل فرمایید و از نظرات ایشان بهره مند شوید.