زوجدرمانی، نوعی روان درمانی است که در آن، درمانگر که روان شناس یا مشاور خانواده و ازدواج است و تجربهی بالینی دارد با زوجها کار میکند. زوجدرمانگر کمک میکند تا دو نفر که در یک رابطهی عاشقانه هستند، بینش درستی نسبت به رابطهی خود پیدا کنند، اختلاف خود را حل کنند و میزان رضایت خود از رابطه را با استفاده از انواع مداخلات درمانی بهبود ببخشند.
زوج درمانی یعنی چه؟
زوج درمانی که مشاوره ازدواج هم نامیده می شود، یکی از زیر شاخه های روان درمانی است. مشاوره ازدواج یا زوج درمانی به زن و مرد کمک می کند که بتوانند مشکلات و درگیری هایشان را حل کنند. هم چنین زوج درمانی باعث می شود تا رابطه زن و مرد بهبود یابد و بتوانند زندگی بهتری را تجربه کنند.
در حقیقت زوج درمانی شامل جلساتی است که برای بهبود حل مسئله، ایجاد مهارت های ارتباطی و شناسایی اهداف زندگی و مسئولیت های رابطه طراحی شده است. سایر موارد مشترک شامل خیانت، مشکلات مالی، بیماری، سایر تغییرات زندگی و عصبانیت و در کل روانشناسی اختلاف زن و شوهر است.
طول دوره های زوج درمانی معمولا کوتاه است. به صورت معمول هر دوی زن و مرد به جلسات دعوت می شوند. در جلسات اولیه به سوالاتی مانند زوج درمانی یعنی چه جواب داده می شود و در جلسات بعدی به سوالات و موضوعات اساسی تر پرداخته می شود.
چرا زوج درمانی انجام می شود؟
در ادامه پاسخ به سوال زوج درمانی یعنی چه می توان به موضوع دیگری نیز پرداخت. مسئله دیگر این است که چرا زوج درمانی انجام می شود و چرا زوج جوان باید به مشاور مراجعه کنند.
زوج درمانی می تواند به هر نوعی از ازدواج که در هر مرحله ای باشد کمک کند. حتی زوج درمانی می تواند به زوج هایی که قصد ازدواج دارند نیز کمک کند. بنابراین ممکن است این سوال برای افرادی که در مراحل پایانی ازدواج قرار دارند، ایجاد شود که زوج درمانی یعنی چه و چه فایده ای دارد. بعضی از زوج ها برای پایدار کردن رابطه هایشان و هم چنین بهبود کیفیت رابطه شان به مشاور مراجعه می کنند. مشاور به آن ها کمک می کند تا شرایط اطراف شان را بهتر بشناسند و بهتر بتوانند درباره زندگی شان تصمیم بگیرند.
در زوج هایی که به دلایل مختلف مشکلات و ناهمواره هایی در زندگی شان تجربه می کنند نیز زوج درمانی می تواند گزینه مناسبی باشد. درمانگر زوج به آن ها کمک می کند که بهتر و منطقی تر به مسئله نگاه کنند و راه حل های مناسبی پیشنهاد می دهد.
اگر زوجی پیش از ازدواج کردن و تشکیل زندگی به مشاور مراجعه کرده باشند، در صورتی که به مشکلی برخورد بلافاصله از خودشان نخواهند پرسید زوج درمانی یعنی چه . بلکه تلاش می کند تا روانشناس مناسبی برای این کار پیدا کنند و برای مشاوره به او مراجعه کنند.
نشانه هایی که شما به زوج درمانی نیاز دارید :
۱. شما تمام وقت می جنگید :
اگر به نظر می رسد شما و شریک زندگی تان مکالمه بدوم دعوا ندارید ، وقت آن است که یاد بگیرید که چگونه ارتباط موثرتری برقرار کنید و به دنبال مراکز زوج درمانی تهران باشید . زوج ها همیشه در حال دعوا هستند ، اما روش های سالم و نه چندان سالم برای مخالفت وجود دارد . درمان می تواند به شما کمک کند یاد بگیرید که چگونه استدلال ها را بیان کنید ، با آرامش بیشتری با یکدیگر صحبت کنید و اطمینان حاصل کنید که با یکدیگر با احترام رفتار می کنید .
۲. احساس می کنید که با زبان های مختلف صحبت می کنید :
جنگ تنها علامت عدم موفقیت در عادات ارتباطی شما نیست . بعضی اوقات به نظر می رسد که هیچ راه ممکن وجود ندارد که شما و شریک زندگی تان هر دو به یک زبان صحبت کنید . آن چه فکر می کنید می گویید با آن چه شریک زندگی شما فکر می کند شنیده است ، فاصله دارد و برعکس . جلسات مشاوره در مراکز زوج درمانی می تواند به شما در درک تفاوت های موجود در سبک های ارتباطی طبیعی کمک کند و می تواند به هرکدام از شما یاد دهد سبک خود را برای بهتر کار کردن با یکدیگر تطبیق دهید .
۳. شما وانمود می کنید همه چیز خوب است :
بعضی از زوج ها از نظر ظاهری اختلاف دارند یا می جنگند ، اما بسیاری از زوج ها سعی می کنند مشکلات را پنهان کنند . اگر احساس می کنید مسائل مهم را نادیده می گیرید یا سعی در تظاهر دارید ، بهتر است از درمانگران مراکز زوج درمانی کمک بگیرید . نگه داشتن همه چیز در داخل رابطه و پنهان ، برای مدتی کار می کند ، اما هرگز یک استراتژی بلند مدت مؤثر نیست . یک درمانگر می تواند به شما در یادگیری نحوه مقابله با مشکلات پیش رو به روشی که احساس امنیت و کنترل برای هر دوی شما دارد ، کمک کند .
۴. مسائل ادامه دارد :
اگر احساس می کنید که شما و شریک زندگی تان هرگز نمی توانید مسائل را حل کنید و روی موضوعی خاص ، بارها و بارها با یکدیگر بحث می کنید ، درمان مراکز زوج درمانی می تواند به ریشه یابی مسئله کمک کند و بفهمد آیا شما واقعاً سازگار هستید یا خیر .
۵. شما در حال ایجاد یک تغییر بزرگ در زندگی هستید :
همیشه هنگام مشکلات و اتفاقات بد ، نیاز به گرفتن مشاوره نیست . راهنمایی گرفتن وقتی که می خواهید به یک نقطه عطف بزرگ مانند ازدواج یا تصمیم به داشتن فرزندی برسید ، می تواند مفید باشد . یک درمانگر مراکز زوج درمانی می تواند به شما کمک کند آن چه در آینده اتفاق خواهد افتاد را پیش بینی کنید . آماده شدن برای تغییرات پیش رو و به عنوان یک تیم در جهت اهداف مشترک خود ، کمک درمانگر زوجین به شما خواهد بود .
۶. شما در رابطه جنسی با یکدیگر هماهنگ نیستید :
رابطه جنسی یکی از اصلی ترین دلایلی است که زوجین می جنگند . ممکن است شما در رابطه جنسی با یکدیگر ناسازگار باشید یا احساس کنید جاذبه جنسی در رابطه شما از بین رفته است . بهتر است ابتدا به مراکز زوج درمانی مراجعه کنید . آن ها در صورت نیاز شما را به یک متخصص سکس تراپی ارجاع خواهند داد .
۷. دیدگاه های مختلفی درباره پول دارید :
این یکی دیگر از بزرگترین موضوعات در روابط است که به کمک درمانگران مراکز زوج درمانی نیاز دارد . تقریباً هر زوج به نوعی در مورد پول مبارزه می کنند . یک شخص معمولاً دوست دارد پول بیشتری خرج کند ، یا فقط خرج کردن پول را برای چیزهای خاص دوست دارد . شما ممکن است در مورد نحوه تقسیم سهم خود از هزینه ها بجنگید . یا ممکن است نگرانی در مورد نداشتن پول کافی داشته باشید . زوج درمانی می تواند به شما در درک روابط خود با پول و یافتن راه هایی برای سازش در مورد امور مالی کمک کند .
۸. شما از رابطه خود چیزهای متفاوتی می خواهید :
روابط گاهی اوقات می تواند بسیار سخت باشند . پیدا کردن شخصی که می خواهید در روز دوم نیز با او ارتباط برقرار کنید ، بسیار مشکل است . شما ممکن است در رابطه تان خواسته های متفاوت داشته باشید . یک نفر دوست دارد ازدواج کند و دیگری برعکس ، یک نفر علاقه به مهاجرت دارد و دیگری ندارد . داشتن اهداف مشترک در رابطه و به خصوص ازدواج می تواند در نهایت منجر به جدایی شود .
یک درمانگر در مراکز زوج درمانی تهران می تواند به شما در درک این که آیا اهداف شما سازگار هستند یا خیر کمک کند و در صورت علاقه شما ، کمک کند کند به خواسته های مشترک برسید .
۹. شما به دنبال شکستن مرزها هستید :
افراد به دلایل نامحدودی در رابطه ، ممکن است مایل به دور شدن از شریک زندگی خود باشند . یا بخواهند به آزادی جنسی برسند . اما تمایل به شکستن مرزها و تجربه کردن آزادی هایی که در چارچوب رابطه نمی گنجد ، همیشه نشانه این است که چیزی در روابط شکسته و آسیب دیده است . اگر احساس وسوسه می کنید که مرزهای روابط خود را بشکنید ، بهتر است از شریک زندگی خود بخواهید که به یکی از مراکز زوج درمانی مراجعه کنید و از یک درمانگر کمک بخواهید .
خیانت یکی از چالش برانگیزترین مواردی است که یک رابطه می تواند از آن عبور کند و شما به این پشتیبانی اضافی که یک درمانگر ارائه می کند ، احتیاج دارید . شکستن مرزها می تواند منجر به خیانت شود ، در حالی که حل کردن آن زمانی که هنوز دیر نشده است ، هیچوقت رابطه را به سمت خیانت کردن نخواهد برد .
۱۰. شریک زندگی شما تمایلی به زوج درمانی ندارد :
افراد در روابط دو نفره ، همیشه در یک صفحه در مورد چیزهایی که از یک رابطه می خواهند ، نیستند . این مسئله در مورد درمان نیز صادق است . اگر شریک زندگی شما از شما درخواست مراجعه به مراکز زوج درمانی کرد ، این نشانه مراقبت و احترام است . فرقی نمی کند که فکر می کنید به درمان نیاز دارید یا این مشاوره را درک می کنید . اگر شریک زندگی تان می خواهد یکبار امتحان کند ، و از شما بخواهد مشارکت کنید ، باید به درخواست او احترام بگذارید .
اگر هنگامی که شما از شریک زندگی خود تقاضای داشتن زوج درمانی می کنید و او آن را رد می کند بهتر است به تنهایی به یکی از مراکز خوب در تهران مراجعه کنید و در رابطه با این موضوع با مشاور صحبت کنید . او شما را راهنمایی می کند .
۱۱. می خواهید یک رابطه سالم برقرار کنید :
رفتن به مراکز زوج درمانی و درمان واقعاً چیز بدی نیست ! ما مربیان شخصی را می بینیم تا به ما در شکل گرفتن کمک کنند . همیشه چیز جدیدی برای یادگیری در هر جنبه از زندگی وجود دارد و همکاری با متخصصان باتجربه می تواند به ما کمک کند تا خیلی سریعتر و مؤثرتر یاد بگیریم . رفتن به مشاوره علامت این است که برای روابط خود ، شریک زندگی و خودتان ارزش قائل هستید .
۱۲. هنگامی که صحبت نمی کنید :
از نظر صداقت ، بسیاری از چالش های روابط صرفاً چالش های ارتباطی هستند . یک درمانگر می تواند به تسهیل راه های جدید برای برقراری ارتباط با یکدیگر کمک کند . هنگامی که ارتباطات رو به وخامت رفته است ، بازگرداندن آن در جهت صحیح ، دشوار است .
۱۳. وقتی صحبت می کنید ، اما همیشه منفی است :
ارتباطات منفی می تواند شامل مواردی باشد که یک شریک احساس قضاوت ، شرم ، بی اعتنایی ، ناامنی یا تمایل به خروج از مکالمه می کند . ارتباطات منفی همچنین شامل لحن گفتگو است ، زیرا همیشه این چیزی نیست که شما می گویید ، بلکه نحوه بیان آن است . ارتباطات منفی می تواند به سوء استفاده عاطفی و همچنین ارتباطات غیر کلامی تبدیل شود که این موارد در زوج درمانی می تواند حل شود.
۱۴. وقتی می ترسید حرف بزنید :
وقتی صحبت کردن و طرح کردن مشکلاتتان در رابطه ، برایتان ترسناک است ، باید از کمک یک درمانگر در مراکز زوج درمانی استفاده کنید . کار یک درمانگر این است که به یک زوج کمک کند تا درمورد مسائل خود شفاف شوند و به آن ها کمک کنند تا در مورد آن چه واقعاً در مورد آن صحبت می کنند ، به درک برسند .
۱۵. هنگامی که در رابطه پنهان کاری می کنید :
هر شخص در یک رابطه حق حریم خصوصی دارد ، اما وقتی اسراری را از یکدیگر پنهان می کنید ، چیزی در رابطه شما درست نیست و بهتر است به یکی از مراکز زوج درمانی برای بهبود رابطه تان مراجعه کنید .
۱۶. وقتی احساس می کنید شریک شما نیاز به تغییر کردن دارد :
تنها شخصی که می توانید تغییر دهید ، خودتان هستید . بنابراین اگر منتظر تغییر او هستید ، مدت طولانی منتظر خواهید بود و احتمال زیاد او هیچگاه تغییر نخواهد کرد . این زمانی که است بهتر است شما به سراغ مراکز مشاوره بروید تا بهتر بفهمید که چه کسی هستید و چه می خواهید . سپس ، اگر چالش ها همچنان ادامه داشت ، درمانگر زوج درمانی به شما کمک می کند تا ابزارهای بهتری برای ارتباط با یکدیگر بیاموزید .
۱۷. وقتی زندگی جداگانه ای دارید :
هنگامی که زوج ها بیشتر از همسران متاهل ، شبیه هم اتاقی می شوند ، این ممکن است نشان دهنده نیاز به مشاوره زوج درمانی باشد . این بدان معنا نیست که یک زوج فقط به دلیل این که همه کارها را با هم انجام نمی دهند ، دچار مشکل هستند . اگر کمبود ارتباط ، مکالمه و صمیمیت وجود داشته باشد یا احساس کنند که آن ها فقط “با هم زندگی می کنند” ، این ممکن است نشانگر این باشد که زمان آن فرا رسیده است که یکی از مراکز خوب در تهران را پیدا کنند تا بتواند در مرتب کردن مشکلات از دست رفته و چگونگی دستیابی به راه حل آن کمک کنند .
۱۸. هنگامی که زندگی جنسی شما به میزان قابل توجهی تغییر کرده است :
پس از مدتی کنار هم بودن ، رابطه جنسی کمی کمرنگ تر خواهد شد . با این وجود ، تغییرات چشمگیر در اتاق خواب چیز درستی نیست . افزایش چشمگیر رابطه جنسی نیز نشانه ای از چالش ها است ، زیرا می تواند نشان دهد که یکی از طرفین اشتباهی کرده است که تلاش می کند جبران کند . اگر در رابطه تان ، افزایش یا کاهش بی دلیل و چشمگیر رابطه جنسی را احساس کردید ، بهتر است از مراکز زوج درمانی کمک بگیرید .
۱۹. هنگامی که مسائل مربوط به رابطه مداوم وجود دارد :
هر رابطه دارای نقاط مهمی است که ممکن است رسیدن به تفاهم در ارتباط با آن ها ، ماه ها طول بکشد . اما اگر هیچ نوع پیشرفتی به چشم نیاید ، بهتر است از مشاوران مراکز زوج درمانی کمک بگیرید . این نقاط مهم می تواند شامل دیدگاه های مختلف در مورد امور مالی خانواده ، رابطه جنسی ناسازگار و روش های پرورش فرزندان باشد . وجود این چالش ها غیرممکن نیستند ، اما می توان آن ها را حل کرد و هر دو شریک می توانند به یک تفاهم مناسب برسند .
اگر هر دو طرف متعهد به درک دیدگاه دیگران باشند ، درمانگران کمک می کنند و مایل به یافتن زمینه مشترک هستند .
بیشتر زوج ها قبل از درخواست کمک خیلی صبر می کنند . و گاهی آن قدر دیر می شود که هیچ راهی به جز جدایی نمی بیند . در حقیقت ، اگر زودتر از درمانگران و متخصصان مراکز زوج درمانی درخواست کمک کنید ، به شما بهترین خدمات داده می شود . و می توانید از فروپاشیدن رابطه تان جلوگیری کنید .
مزایای زوج درمانی
یکی از مزایای زوج درمانی ، دسترسی به شخصی است که می توانید صریحاً در مورد رابطه خود با او صحبت کنید. بحث در مورد موضوعاتی مانند رابطه جنسی و پول با شریک زندگی خود به اندازه کافی دشوار است، چه رسد به اینکه بخواهید با دوستان و خانواده خود در مورد آن ها صحبت کنید و مشورت بگیرید. این کار را می توانید با صحبت با یک مشاور حرفه ای که بدون قضاوت به شما گوش می دهد، راحت تر کنید. مهم ترین مزایای زوج درمانی عبارتند از:
می تواند به شما کمک کند احساسات خود را در مورد رابطه خود روشن کنید.
روابط برای همه چالش برانگیز است. یکی از جنبه هایی که باعث گیج شدن آن ها می شود، روشن نبودن احساس ما در مورد شریک زندگی خود است. برخی از زوجین می دانند که می خواهند با هم بمانند و روی موضوعات کار می کنند، اما برخی دیگر در مورد اینکه آیا می خواهند در این رابطه بمانند یا خیر، گیج می شوند. داشتن یک زمان و مکان مشخص در هر هفته برای بیان افکار و احساسات خود و همسرتان می تواند به ترسیم مسیری که می خواهید بروید،کمک کند. در مشاوره زوج درمانی، درمانگر شما می تواند با روشن کردن جنبه هایی از روابط شما که ممکن است شما آنها را نمی بینید و با ارائه یک چشم انداز بیرونی، به عنوان راهنما در این روند عمل کند.
می تواند به رفع سد معبرهای روابط، قبل از رسیدن به بن بست کمک کند.
مشاجره می تواند تجربه ای باشد که رابطه شما را تقویت یا تضعیف کند. غالباً افراد برای مشاوره زوجین مراجعه می کنند؛ زیرا آنها در تلاشند تا موضوعاتی را که با بلوغ رابطه آنها ایجاد شده است، بیان کنند. داشتن یک زوج درمانگر و انجام زوج درمانی برای پرداختن به این مباحث در یک محیط محرمانه می تواند با برجسته سازی و درک هر دو نقطه نظر و کشف همخوانی ارزش های شما ، به تسریع در رشد روابط شما کمک کند.
می تواند صمیمیت و ارتباط را تعمیق بخشد.
شاید دلیل شما برای مراجعه به مشاور، بحث و دعوا نباشد. بلکه دعوا نکردن باشد. شاید شما به سختی با شریک خود صحبت می کنید. زوج درمانی می تواند شور و شوق رابطه را دوباره زنده کند.
می تواند به ارتقاء خودآگاهی و رشد شخصی کمک کند.
اگرچه تمرکز زوج درمانی روی رابطه شما خواهد بود، اما رابطه شما با همسرتان ممکن است با رابطه شما با سایر افراد مانند دوستان و همکاران ارتباط داشته باشد. این تنها رابطه اصلی شما نیست که می تواند از مزایای مشاوره زوجین بهره مند شود. زمینه های دیگر زندگی شما نیز قابل تغییر است. شما توسط درمانگر زوج، قادر خواهید بود بینش جدیدی در مورد ارتباطات پیدا کنید که به خودآگاهی و رشد شما و بهبود دیگر روابط زندگی تان نیز کمک خواهد کرد.
یافتن بهترین مشاور و درمانگر زوج یکی از مسائلی است که ممکن است دغدغه زوج های جوان باشد. امروزه با گسترش علم و دانش، زندگی بشر متحول شده و علم روانشناسی نیز از این تحول بی بهره نیست. همه روابط، از روابط نوپا تا رابطه ازدواج، می تواند از مشاوره ازدواج و درمان زوجین کمک بگیرند. بدون شک تمایل به مشارکت و پذیرش در طول جلسات درمانی در مرکز زوج درمانی لازم است. مشارکت کامل به کمک بهترین مشاور زوج درمانی می تواند مزایای بسیاری را در پی داشته باشد. هزینه زوج درمانی با توجه به جلساتی که شما نیاز دارید، تعیین خواهد شد. در مراکز زوج درمانی متفاوت، اغلب هزینه جلسات با زمان ۴۵ دقیقه، مشابه است.
دیگر مزایای مشاوره زوج درمانی:
۱. مشاوره می تواند پذیرش عاطفی بین زوجین را بهبود بخشد:
احساسات مثبت و منفی کاملاً طبیعی است. حتی اگر بهترین زوج ها نتوانند احساسات خود را هنگام نیاز بیان کنند، بهترین روابط نیز ممکن است شکست بخورد. به همین دلیل باز بودن عاطفی در روابط ضروری است. هر دو طرف باید بتوانند به درستی افکار خود را بیان کرده و نسبت به احساسات شریک زندگی خود پذیرش داشته باشند. مشاور زوج درمانی یا روانشناس زوج درمانی به ایجاد پذیرش عاطفی کمک می کند.
هرکسی نیازهای عاطفی دارد و این نیازها می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. باز بودن کامل عاطفی می تواند به زوجین کمک کند تا از افکار و واکنش های شریک زندگی خود آگاه شوند. همچنین می تواند به زوجین کمک کند تا نیازهای عاطفی شریک زندگی خود را برطرف کنند.
۲. زوج درمانی می تواند به زوجین کمک کند تا اختلافات را تشخیص دهند:
پایه های روابط نه تنها بر شباهت های بین مردم ساخته شده است، بلکه پذیرفتن اختلافات یکدیگر نیز برای موفقیت یک رابطه بسیار مهم است. اما ، اگر زوج نتوانند آرمان ها و عقاید یکدیگر را شناسایی کنند، پذیرش نمی تواند اتفاق بیفتد. دکتر مشاور زوج درمانی که در مشاور زوج درمانی تخصص دارد، می تواند به شناسایی این اختلافات کمک کند.
۳. روانشناس زوج درمانی می تواند به زوجین کمک کند تا شریک زندگی خود را بهتر بشناسند:
چگونه می توانید بگویید که شما واقعاً فردی را می شناسید؟ پاسخ دادن به این سؤال بسیار دشوار است. یکی از مزایای زوج درمانی و مراکز زوج درمانی، این است که آنها به این جنبه از رابطه کمک می کنند.
دکتر مشاوره زوج درمانی می تواند به شرکا کمک کند تا ایده ها، نگرانی ها و واکنش های یکدیگر را تشخیص دهند. شناخت بهتر از یکدیگر می تواند به زوجین کمک کند تا مسائل عمیق و مملو از مشکلات را برطرف کنند. حتی می تواند به آنها کمک کند تا در هنگام بروز موضوعات آینده، آنها را برطرف کنند.
۴. راهی برای ارتباطات باز فراهم می کند:
نمی توان به اندازه کافی تأکید کرد که برقراری ارتباط مناسب ، کلید رابطه سالم است. اگر همه مسائل به درستی رسیدگی شود ، مشکلات حل نشدنی بین زوجین وجود نخواهد داشت. این امر درصورتی ممکن است که زوج بتوانند علناً درباره هر مسئله ای که ممکن است داشته باشند، ارتباط برقرار کنند. حتی روابط سالم هنوز هم می تواند از داشتن خط ارتباطی بازتر سود ببرد که مشاور زوج درمانی در این زمینه به زوجین کمک های سودمندی می کند.
۵. موضوعات آینده ، گاه حتی قبل از شروع ، مورد بررسی قرار می گیرد:
پیش بینی کردن واکنش های شریک زندگی، مزیت شناختن شریک زندگی است. این شناخت می تواند در جلوگیری از وقوع مسائل بسیاری مفید باشد .حل اختلافات قبل از شروع ریشه ، کاری است که همه زوجین باید یاد بگیرند که چگونه آن را انجام دهند که مشاور زوج درمانی و مراکز زوج درمانی در بهبود شرکا در این زمینه تخصص دارند. البته این تلاش هر دو طرف رابطه را می طلبد. این امر نیاز به ارتباط، راحتی و باز بودن بین شرکا دارد. این ها همه مواردی است که روانشناس زوج درمانی می تواند به آنها کمک کند.
۶. روانشناس زوج درمانی می تواند به جلوگیری از وخیم تر شدن اختلافات کمک کند:
اختلافات اندک می تواند جمع شود و به یک مشکل اصلی زوج ها تبدیل شود. پرداختن به این اختلافات در صورت بروز آنها برای سالم نگه داشتن رابطه بسیار مهم است. یک زن و شوهر باید بتوانند کاملاً به هم اعتماد کنند و در برخورد صحیح با این مسائل رفتار کنند. این جنبه ای از رابطه ای است که مشاور زوج درمانی می تواند به آن کمک کند.
سوال : درمانگر زوج خوب کیست و چه ویژگی هایی دارد ؟
برای پاسخ به این سوال نخست ویژگی های بهترین مشاور زوج درمانی را بررسی می کنیم :
دانش کافی :
بهترین مشاور زوج درمانی ، مشاوری است که از دانش و سواد کافی در زمینه مسائل زناشویی برخوردار است . فرض کنید مشاور از علم و دانش کافی در زمینه مسائل زناشویی برخوردار نباشد در نتیجه مشاوره ای که به زوجین می دهد ممکن است عواقب ناگواری به دنبال خود داشته باشد .
بی طرفی :
مشاور خوب زوج درمانی ، مشاوری است که نسبت به هر یک از زوجین بی طرف است . فرض کنید مشاوری نسبت به زوجین بی طرف نباشد . برای مثال مشاور مرد سالار باشد و در مشاوره خود حقوق زوجه را کمرنگ تر جلوه دهد و بیشتر طرفدار زوج باشد تا زوجه .
در نتیجه به احتمال زیاد سبب ایجاد انتظارات بی جا در زوج و و دلسرد شدن زوجه شود . و این امر ممکن است در طولانی مدت نتایج مخربی به دنبال خود داشته باشد .
امانت دار :
بهترین روانشناس زوج درمانی مشاوری است که نسبت به اسرار و اطلاعات زوجین امانت دار است و اسرار آن ها را همچون راز خود محافظت می کند .
فرض کنید مشاوری در حفظ اسرار زوجین اهمیتی قائل نباشد ، در این صورت ممکن است هر یک از زوجین نسبت به بازگویی مسائلی که با آنها روبرو هستند تردید کنند و در نتیجه ، این مشاوره نتایج قابل قبولی رو به دنبال نداشته باشد .
آگاهی کافی :
بهترین مشاور زوج درمانی کسی است که آگاهی کافی در شخصیت شناسی هر یک از زوجین را دارا می باشد .
یک مشاور خوب در زمینه زوج درمانی باید بتواند این ویژگی ها را به سرعت تشخیص بدهد و با استفاده از دانشی که در ویژگی یک مطرح کردیم از نقاط و ضعف هر یک از زوجین برای بهبود رابطه آن ها بهره ببرد . حال فرض کنید مشاوری از وجود چنین آگاهی ای بی بهره باشد و نتواند به درستی شخصیت هر یک از زوجین را بشناسد ، در نتیجه به احتمال بالا مشاوره آن ها نتیجه قابل قبولی نخواهد داد .
توانایی متقاعد کردن :
بهترین مشاور زوج درمانی مشاوری است که علاوه بر داشتن علم و دانش کافی در زمینه روانشناسی زناشویی ، از توانایی متقاعد کردن هز یک از زوجین برای بهبود عملکرد آن ها نیز برخوردار باشد.
حال که تا حدودی با ویژگی های بهترین مشاور زوج درمانی آشنا شدیم توجه شما را به مثال زیر جلب می کنم تا اهمیت زوج درمانی را برای شما به نمایش بکشم .
در زندگی سریع و پر تنش امروز، همه افراد با موضوعاتی درگیر می شوند که ممکن است آرامش روحی و روانی شان بهم بریزد. از بین رفتن آرامش باعث ایجاد اختلاف نظر در بین زوجین می شود. در چنین شرایطی است که زن و مرد به دنبال راه حل می گردند و با زوج درمانی مواجه می شوند. برای یافتن پاسخ زوج درمانی یعنی چه باید ابتدا با زوج درمانی آشنا شویم و در ادامه ببینیم که زوج درمانی در چه زمینه هایی صورت می گیرد:
زوج درمانی در چه زمینه هایی صورت می گیرد؟
نکته دیگر در برخورد به سوال زوج درمانی یعنی چه و تلاش ها برای بهتر کردن رابطه و زندگی، این است که باید بدانیم مشاور زوج درمانی در چه زمینه هایی می تواند به ما کمک کند. به همین خاطر بعد از مواجه شدن با سوال زوج درمانی یعنی چه، باید مشکلات تان را دسته بندی کنید و در ابتدای کار از اساسی ترین مشکل تان شروع کنید. در ادامه به چند مورد از مهم ترین موضوعاتی که جلسات مشاور به آن کمک می کند می پردازیم:
۱- مشکلات در برقراری روابط اجتماعی
یکی از مشکلاتی شایعی که در بین زن و شوهر های جوان وجود دارد مشکلاتی است که ممکن است یکی از آن ها یا هر دوی آن ها با رفت و آمد ها و روابط خانوادگی و دوستانه یکدیگر داشته باشند. مراجعه به مشاور زوج درمانی به شما کمک می کند تا بتوانید همدیگر را بشناسید و با یکدیگر بر سر مسائلی مثل رفت و آمد ها و مهمانی ها به توافق برسید.
یکی از مشکلات شایع در بین زوج ها نداشتن اعتماد است. پیشنهاد می کنم در این مورد مقاله راه های جلب اعتماد همسر را مطالعه کنید.
۲- مشکلات رابطه جنسی
رابطه جنسی و مسائل و مشکلات آن جز اساسی ترین مواردی است که زوج را به این فکر می اندازد که زوج درمانی یعنی چه و باید چه کارهایی انجام دهند. مشکلاتی که ممکن است زوج در طی رابطه هایشان تجربه کنند برای ادامه زندگی بسیار حیاتی است. زیرا بر خلاف چیزی که تصور می شود مشکلات جنسی جزو اصلی ترین دلایلی است که باعث می شود ازدواج ها شکست بخورد و به طلاق منجر شود.
به همین خاطر رفع کردن این مشکلات بسیار ضروری به نظر می رسد و لازم است زوج جوان سریعا از کمک های یک مشاوره زوج درمانی استفاده کنند. از طرف دیگر به خاطر شرایط تقریبا محرمانه و همراه با شرم و حیایی که این مسئله دارد بسیاری از زن و شوهر ها تمایل نداردن این موضوعات را با دوستان و یا خانواده هایشان در میان بگذارند. به همین دلیل مراجعه به یک مشاور خانواده مجرب و متخصص برای زن و شوهر ها مورد نیاز است.
۳- سو مصرف مواد مخدر
درگیر شدن یکی از اعضای خانواده با مواد مخدر از مشکل ترین بحرانی هایی است که هر خانواده ای ممکن است با آن درگیر شود. در چنین شرایطی شریک زندگی فردی که به مصرف مواد مخدر روی داده است به ابن فکر می افتد که باید چه کاری انجام بدهد.
مشاور زوج درمانی می تواند به شما کمک کند تا بهترین روش برخورد با فردی که مواد مخدر مصرف می کند را در پیش بگیرید معمولا افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند، آستانه تحمل شان پایین می آید و به سرعت درگیر می شوند. در ابتدای موضوع مشاوره یک طرفه پیشنهاد می شود و در ادامه به زن و مرد گفته می شود که همسرشان را برای حضور در جلسات مشاوره راضی کنند.
۴- خشم و عصبانیت
خشمگین شدن و عصبانیت جزو مواردی است که می تواند زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. هر یک از زن و شوهر ممکن است به دلیل شرایط مختلفی که اتفاق می افتد سریع خشمگین شوند. عصبانیت ممکن است برای هر کسی ایجاد شود. نکته مهمی که وجود دارد این است که عصبانیت نباید تبدیل به عادت شود.
عصبانیت و رفتار های همراه با عصبانیت زندگی را بهم می ریزد. زن و مرد نمی توانند به خوبی با یکدیگر صحبت کنند و به تفاهم مناسبی برسند. در همین حالت است که سوال زوج درمانی یعنی چه و مزایای زوج درمانی مطرح می شود. با مشاوره مناسبی که می توانند از درمانگر زوج بگیرند این مسائل به راحتی قابل حل است.
چگونه به زوج درمانی بپردازیم ؟
آماده شدن برای زوج درمانی دو مرحله اساسی دارد. مرحله اول این است که جواب سوال “زوج درمانی یعنی چه” را بدانید؛ و در مرحله دوم یک رونشناس خوب و قابل اعتماد پیدا کنید!
البته پیش از مراجعه باید بدانید که از شما در مورد موضوعات مختلفی سوال خواهد شد. بنابراین وقتی برای اولین بار این ایده را با همسرتان در میان می گذارید و او از شما می پرسد زوج درمانی یعنی چه؟ باید در مورد روانشناس تان و شیوه کاری اش اطلاعات داده باشید.
در طی جلسات، مشاوره در مورد موضوعات مختلفی مثل میزان درآمد، سابقه خانوادگی، سابقه تحصیلی سوال خواهد پرسید. پیش از رفتن به جلسات زوج درمانی باید خودتان را آماده پذیرش این سوالات کنید. پاسخ ندادن به این سوالات موجب می شود که روانشناس نتواند به شما مشاوره خوبی بدهد.
ویژگی جلسات زوج درمانی
پس از این که از خودتان پرسیدید زوج درمانی یعنی چه و با انتخاب روانشناس مناسب تصمیم گرفتید که دوره های روانشناسی را شروع کنید، انتظار دارید که اتفاقات مثبتی بیفتد؛ مثلا بتوانید دلایل اختلافات تان را متوجه شوید و با کمک و راهنمایی مشاور آن ها را حل کنید.
از طرف دیگر انتظار دارید که در طی جلسات آزادانه بحث کنید. بتوانید نظارت خودتان را بدون هیچ ترسی بیان کنید و پاسخ های مناسبی از شریک زندگی تان دریافت کنید. در طول این جلساتی که با سوال زوج درمانی یعنی چه شروع شده است و به شرایط فعلی رسیده است، ممکن است با چند مورد مواجه شوید:
۱- صحبت کردن برای شما سخت است.
این مورد ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. مطرح کردن مشکلات زندگی برای فردی که غریبه است برای هر کسی مشکل است. احتمال دارد یک لحظه به خودتان بیایید و بپرسید من کجا هستم! اصلا زوج درمانی یعنی چه !
جلسات معمولا با سکوت شروع می شود و پس از این که مشکلات مطرح شد ممکن است هر دو طرف شروع به صحبت همزمان کنند. در چنین شرایطی است که نقش مشاور به خوبی مشخص می شود. روانشناس به داوری میان شما می پردازد و سعی می کند به گفتگو جهت دهد تا هر کدام از شما طفره نروید. اگر در چنین شرایطی با سوال روانشناس مواجه شدید که می گوید زوج درمانی یعنی چه و شما کجا هستید؟ تعجب نکنید. احتمالا از بحث خیلی دور شده اید و مشاور دارد به شما تلنگر می زند تا به فضا برگردید.
۲- می توانید کاملا خودتان باشید.
یکی از مزایای مهم جلسات روانشناسی این است که در حضور روانشناس امنیت بیشتری احساس می کنید. زمانی که امنیت را با تمام وجودتان حس می کنید، می توانید خودتان را آن طور که هستید ابراز کنید. ممکن است در طول جلسات مشاوره همسرتان کنار بکشد و به شما بگوید که دیگر به روانشناس و زوج درمنای مراجعه نخواهد کرد.
اعتماد به نفسی که شما در خلال صحبت ها و مشاوره ها دریافت کرده اید به شما کمک می کند تا بتوانید حتی به تنهایی به مشاور مراجعه کنید و با شناخت رفتارهای خودتان زندگی تان را بهتر مدیریت کنید.
۳- جلسات زوج درمانی معمولا کوتاه مدت است.
تعداد و زمان جلسه ها به نیاز زوج بستگی دارد. ممکن است مسائل و مشکلات یک زوج در طی چند جلسه و به آسانی حل و فصل شود و مشکلات زوج دیگری چندین ماه طول بکشد. اتفاق دیگری که ممکن است بیفتد این است که با شناختی که زن و مرد از یکدیگر پیدا می کنند و جهتی که برای زندگی شان مشخص می کنند، به این نتیجه برسند که طلاق گزینه بهتری است.
البته در نگاه اول احتمال دارد بگویید زوج درمانی یعنی چه اگر قرار است طلاق اتفاق بیفتد اما باید بدانید که اگر قرار بر این باشد که طلاق انجام شود، مشاور زوج درمانی به شما کمک می کند تا با کمترین آسیب ممکن، از یکدیگر جدا شوید.
۴- ممکن است به شما وظایفی سپرده شود.
امکان دارد در پایان جلسه، روانشناس از شما بخواهد که تمریناتی که براساس پژوهش های روانشناسی است را انجام دهید. این تمرینات برای شما تعریف می شود و به منظور آماده کردن ذهنی شما برای مراحل بعدی زوج درمانی برنامه ریزی می شود.
ممکن است مشاور زوج درمانی از شما بخواهد چیزهایی که در طول جلسه قبل یاد گرفته اید را با خودتان مرور کنید. مثلا بعد از این که با فلسفه زوج درمانی آشنا شدید، از شما می خواهد روزی چندین مرتبه به این فکر کنید که زوج درمانی یعنی چه و این جلسه چه فوایدی برای شما داشته است.
عاشق شدن و داشتن یک رابطه شاد و طولانی ، ایده آل همه ما برای زندگی است . اما همه ما این جمله معروف را شنیده ایم که « فقط دوست داشتن کافی نیست ». درست است . در همه روابط ، حتی آن هایی که عاشق یکدیگر هستند ، ناسازگاری ها و مشکلاتی پیش خواهد آمد که ما همیشه مهارت های حل کردن و روبرویی با آن ها را نداریم . داشتن زوج درمانی و استفاده از خدمات مراکز زوج درمانی ، برای روابط شکست خورده نیست . بلکه برای جلوگیری از شکست خوردن یک رابطه است . همه ما نیاز داریم که مهارت های ارتباطی و حل مسائل را در خود ارتقاء دهیم . در این مقاله به بررسی زوج درمانی ، روند مشاوره و نشانه هایی که بهتر است با مشاهده آن ها به مراکز زوج درمانی خوب در تهران مراجعه کنید ، اشاره خواهیم کرد :
در مشاوره زوجین چه تمرین هایی انجام خواهید داد ؟
برای برخی از زوج ها ، تمرین هایی که در مراکز زوج درمانی پیشنهاد می شود ، ممکن است یک سرگرمی مشترک با هم باشد ، مانند دوچرخه سواری ، بازی یک بازی محبوب یا گوش دادن به موسیقی با هم . برای برخی دیگر ، ممکن است این گفتگوها طولانی تر باشد که غالباً هنگام نگاه کردن به ستارگان ، قهوه صبحگاهی یا خوابیدن در رختخواب باید با یکدیگر صحبت کنند .
مهم نیست این فعالیت چیست ، تنها چیزهایی که مهم هستند این فعالیت ها هستند :
– کاری است که می توانید با هم انجام دهید .
– کاری است که می توانید مرتباً انجام دهید .
– برای هر دو شریک لذت بخش است (یا حداقل ناخوشایند نیست) .
– چیزی است که به شما امکان می دهد تا به روشی سالم و مولد ، ارتباط برقرار کنید .
مشاوره زوجین برای چه روابطی است ؟
زوج درمانی برای هر نوع رابطه مفید است ، خواه شریک زندگی مستقیم ، همجنسگرا ، نژاد مختلط ، جوان ، پیر ، دوست یا متاهل باشند . درمانگران این مراکز در طول زوج درمانی می توانند یک مشکل فعلی را برطرف کنند و از تشدید مشکلات جلوگیری کنند . زمینه های عمده نگرانی که در مراکز زوج درمانی تهران مورد توجه قرار می گیرد ، شامل مواردی در رابطه با پول ، فرزندپروری ، جنسیت ، خیانت ، مسائل مزمن بهداشت ، ناباروری ، قمار ، استفاده از مواد ، فاصله عاطفی و درگیری مکرر است .
در زوج درمانی چه مهارت هایی کسب می کنیم؟
مشاوره ازدواج به طور معمول زوج ها یا شرکای خود را برای جلسات درمانی مشترک جمع می کند . با کار با یک درمانگر ، مهارت هایی را برای تحکیم روابط خود خواهید آموخت ، مانند :
ارتباطات باز
حل مسئله
چگونه می توان اختلافات را بطور منطقی مورد بحث قرار داد .
با اشاره به نقاط خوب و بد روابط خود صحبت خواهید کرد و منابع درگیری های خود را بهتر می فهمید . با هم یاد خواهید گرفت که چگونه مشکلات را بدون سرزنش تشخیص دهید و در عوض بررسی کنید که چگونه می توان اوضاع را بهبود بخشید.
زوج درمانی در چه مدتی صورت میگیرد؟
بسته به سطح پریشانی در رابطه، درمان می تواند کوتاه مدت یا در طی یک دوره چند ماهه باشد. در حالی که یک درمانگر مجاز می تواند به زوجین مشاوره دهد ، متخصصان ازدواج و خانواده در زمینه های روابط تخصص دارند.
زوج درمانی اغلب کوتاه مدت است . برخی از افراد فقط به چند جلسه مشاوره ازدواج احتیاج دارند ، در حالی که برخی دیگر به مدت چند ماه به آن احتیاج دارند. برنامه درمانی خاص به وضعیت شما بستگی دارد . بعضی اوقات ، مشاوره ازدواج به زوجین کمک می کند تا دریابند که اختلافات آن ها واقعاً غیر قابل حل هستند و شاید پایان دادن به رابطه و جدایی ، برای هر دو طرف تصمیم بهتری باشد . سپس جلسات می توانند بر مهارت هایی برای پایان دادن به روابط با اصطلاحات خوب تمرکز کنند .
کلینیک مشاوره روان پدرام راد با بهره گیری از بهترین مشاوران در زمینه زوج درمانی آماده ارائه خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد .
نتیجه گیری:
برای به دست آوردن یک رابطه موفق، منتظر نمانید تا ازدواج شما به مشکلات اساسی بخورد ، تا بتوانید از متخصصین کمک بگیرید . اگر در زندگی مشترک تان با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال راه حل مناسب و منطقی می گردید، از خودتان بپرسید زوج درمانی یعنی چه. به یاد بیاورید که آیا قبلا در به جلسه های مشاوره ازدواج یا زوج درمانی رفته اید یا خیر. زوج درمانگر را چقدر می شناسید و آیا مشاور مناسبی برای مراجعه سراغ دارید یا نه.
زوج درمانی به شما کمک می کند تا شریک زندگی تان را بهتر بشناسید. هم چنین به شما کمک می کنید تا ویژگی های اخلاقی خودتان را بشناسید. شناخت ویژگی های دو طرف باعث می شود بتوانید نقاط ضعف و قوت تان را بشناسید و برای پوشاندن آن ها اقدام کنید.