تفكر خلاق




​​​​​​​

     دنیا و جامعه با سرعتی سرسام آور در حال پیشرفت است. ما نیاز داریم که خودمان را با توانایی سازگاری با این روند مجهز کنیم و تسلیم نشویم، و تفکر خلاق راهی برای تجهیز شدن و تسلیم نشدن است.
آماده شدن برای مواجهه با جهان کار ساده ای نیست.
با تغییر جهان، فناوری ها و روش های جدیدی معرفی می شوند.
چیزهایی که در مدارس می آموزیم معمولا در زمانی که شروع به کار کردن می کنیم منسوخ می شوند.
به همین دلیل است که امروزه آماده سازی کودکان و بزرگسالان جوان باید متمرکز بر رشد مهارت هایی باشد که برای سازگاری با این واقعیتِ همیشه متغیر حیاتی هستند.
یادگیری همیشگی، بنیادی برای توسعه حرفه ای است.
یکی از مهارت های اساسی که برای رشد و توسعه نیاز داریم، تفکر خلاق (creative thinking) است.
خلاقیت می‌تواند در اشکال زیر خود را نشان دهد:
خلاقیت به عنوان یک تولید: اختراعات، پیشرفت‌های پزشکی، کارهای هنری، اصول و قوانین علمی از جمله تولیدات خلاق محسوب می‌شوند.
خلاقیت به عنوان یک فرایند: طبق این توصیف، خلاقیت فرایندی است که فرد با آن درگیر می‌شود حتی اگر به تولید چیز خاصی منجر نگردد. همه افراد می‌توانند عملکرد خلاقی داشته باشند. عملکرد خلاق شامل فکر کردن، صحبت کردن، بازی، نوشتن، رقصیدن، آواز خواندن، نواختن موسیقی، آزمایش و دستکاری کردن ایده‌ها و اشیا باشد. خلاقیت در کودکان در سال‌های اولیه زندگی بیشتر مبتنی بر فرایند است. یعنی کودک، یک نقاشی را شروع می‌کند اما آن را کامل نکرده و رها می‌کند.
خلاقیت بعنوان یک مهارت: خلاقیت برای شکوفایی نیاز به تمرین دارد. به عنوان مثال مهارت در بازی تنیس بدون تمرین به سرعت از بین می‌رود. بدون تمرین توانایی نوشتن، موسیقی، آواز، رقص، نقاشی و بسیاری دیگر … ممکن است متوقف شود.
خلاقیت به عنوان ویژگی‌های شخصیتی: برخی از محققان ویژگی‌هایی را برای افراد خلاق مطرح می‌کنند. این ویژگی‌ها عبارتند از: جسارت، کنجکاوی، انعطاف‌پذیری، استقلال، درونگرایی، ناهمنوایی، شوخ طبعی، گرایش به تجربه کردن و…. .

 
ویژگی های افراد خلاق
    مهمترین ویژگی های مشترک آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
1. آنها ارتباط برقرار می کنند
خلاقیت و اعتمادبنفس به شیوه های مختلف و از طریق گوش کردن و ارتباط برقرار کردن ابراز می شوند.
به همین دلیل است که افرادی که تفکر خلاق دارند در برقراری ارتباط خوب هستند. همکاری نیز برای این نوع تفکر مهم است، و ارتباط خوب برای داشتن عملکرد کاری بعنوان بخشی از یک تیم، ضروری است.
2. آنها ذهنی باز دارند
یک ذهن باز ذهنی است که از انتقاد استقبال می کند، برای دریافت راه حل ها و ایده های جدید آماده است، و از ارزیابی ایده ها نمی ترسد. شخصی که ذهن باز دارد مایل است که از موفقیت ها و شکست های خود بیاموزد، و می تواند رشد کند و توسعه یابد.
3. آنها ریسک می کنند
بررسی ایده ها و راهبردهای بدون ریسک پذیری غیرممکن است؛ تمایل به مواجه شدن با چالش ها و پذیرفتن تغییر. افرادی که تفکر خلاق دارند صبور هستند، و از خطر کردن نمی هراسند، چراکه می دانند انسان نیاز دارد هنگام بررسی شیوه های مبتکرانه و بدیع تفکر درمورد حلِ مسائل، شجاع باشد. آنها می دانند که گاهی رها کردن نقطه امن زندگی برای موفق شدن ضروری است، حتی اگر این به معنای مواجه شدن با ناشناخته ها باشد.
4. آنها انعطاف پذیرند
تواناییِ سازگاری با تغییرات و تفکر خارج از الگوهای معمولی، بخشی از تفکر خلاق است، و بهمین دلیل است که انعطاف پذیر بودن یک صفت مشخصه برای افرادی است که تفکر خلاق دارند. آنها از تغییرات استقابل می کنند؛ از تغییر دادن روش کار خود نمی ترسند، و در کار کردن بهمراه دیگران خوب هستند.
چرا تفکر خلاق مهم است؟
     دنیا و جامعه با سرعتی سرسام آور در حال پیشرفت است. ما نیاز داریم که خودمان را با توانایی سازگاری با این روند مجهز کنیم و تسلیم نشویم.
می توانیم با مواجهه با چالش ها و پاسخ دادن به آنها با یک شیوة تفکری جدید و اعتمادبنفس، به موفقیت های بزرگی دست پیدا کنیم.
امروزه تواناییِ کاربرد تفکر مبتکرانه در محیطهای دیجیتال و غیرِدیجیتال به یک ویژگی در افراد موفق تبدیل شده است.
اگر می خواهید شغل موفقی خلق کنید، مهم است که فنون تفکر خلاق را بعنوان یکی از مهارت های خود توسعه دهید، و آنرا با مهارت های حل مسئله و تفکر انتقادی همراه کنید.
صرف نظر از اینکه صاحب چه شغل و موقعیتی هستید برای اینکه بتوانید پتانسیل خود را بالفعل کنید و از آن برای غلبه بر موانع و مشکلات روزمره استفاده کنید، این مهارت ها برای شما ضروری هستند. وقتی به دنیای غیردیجیتال می رسیم، معلمین اولین قشری هستند که از این مهارت سود خواهند برد، زیرا آنها افرادی هستند که بر نسل آینده تاثیر می گذارند.
نقش آنها انتقالِ این مهارت به دانش آموزانشان است. این مهارت همچنین در ایجاد خلاقیت در کسب و کار نیز نقش مهمی ایفا می کند. این مهارت به مدیران، تحلیل گران، و دیگران متخصصین صنعت کمک می کند که فرایند خلاق را در فضای شرکتی به کار ببرند، از دیدگاه متفاوتی به مسائل نگاه کنند، و به راه حل هایی برسند که آنها در بازار متمایز خواهند کرد.